Shioda Gozo - Yoshinkan Aikido 2013

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

*Soke Shioda Gozo oprichter van het Yoshinkan Aikido


Ook Ueshiba had een zeer uitzonderlijke leerling: Gozo Shioda (geb. 5 september 1915). Op 18-jarige leeftijd begon hij te trainen in Ueshiba Sensei´s Dojo. Hoewel hij al de 3e Dan in Judo bezat en vol jeugdig zelfvertrouwen was, overtuigde een proefles van Ueshiba´s Aikido zozeer dat hij vanaf 1932 acht jaren als persoonlijk leerling bij hem bleef. Dit was langer dan enig andere leerling ooit had gedaan.

 

 

Tijdens WOII werd Shioda naar Formosa gestuurd waar hij, net als Ueshiba, in echte vechtsituaties zichzelf lichamelijk en geestelijk kon trainen. Kort na WOII kwam Shioda terug naar Japan en verliet hij zijn Sensei´s Dojo. Zijn voornaamste doel was het promoten en verspreiden van het Aikido omdat Aikido toch altijd nog voorbehouden was tot bepaalde groepen van mensen. Ook liet hij hierdoor zijn dankbaarheid aan zijn Sensei blijken. Hij gaf vele demonstraties: op universiteiten, in bedrijven en in het openbaar om de vechtkunst bekender te maken. Ook gaf hij als eerste les aan verschillende eenheden van de politie (bijzonder is dat tot op heden het Yoshinkan Aikido bij de Tokyo-politie de enige stijl is die in aanmerking komt voor de politieopleiding) en het leger.

De grote interesse in Aikido na WOII dateert waarschijnlijk terug tot 1954, toen een demonstratie van 160 japanse vechtkunsten in Tokyo werd georganiseerd. Shioda Sensei nam er ook aan deel en zijn demonstratie trok zeer veel aandacht. Hij won hierbij de eerste prijs. Dit was voor het eerst dat Aikido gedemonstreerd werd voor een groter publiek. Van toen af aan werd Aikido zo populair dat een groep van sponsoren (voornamelijk uit het bedrijfsleven) ervoor konden zorgen dat Shioda binnen een jaar zijn eigen school, het Yoshinkan Aikido kon oprichten. De naam ``Yoshinkan´´ erfde hij van zijn vader die zelf een Dojo voor Kendo en Judo bezat met die naam.

Yo = beoefenen, vormen;

Shin = geestkracht, wilskracht;

Kan = huis.

Dus Yoshinkan is (vrij vertaald) ``het huis om lichaam en geest te ontwikkelen´´. Gozo Shioda, die als eerste uit Ueshiba´s handen de 9e Dan mocht ontvangen, scheidde zich van de Aikido-organisatie van Ueshiba`s zoon Kisshumaru Ueshiba. Hij ging zelf verder en vertegenwoordigde al gauw een meer traditionelere, strengere en hardere Aikido-stijl die zich sterk orienteerde op het vooroorlogse Aikido** van Ueshiba. Tegelijkertijd formuleerde Shioda een leermethode die systematisch en precies de basis van het Aikido overbracht en daarbij toch genoeg mogelijkheden open liet om onbeperkt vrije technieken te kunnen uitvoeren.

Shioda Sensei werd alom gerespecteerd om zijn attitude jegens de Budo-disciplines en voor zijn geloof in ``Wa´´ (= harmonie) als een manier van leven.

Op 17 juli 1994 overleed Shioda Sensei en liet hij ons als erfenis een sterke en dynamische stijl van Aikido na, welke zich hopelijk verder zal blijven ontwikkelen op dit hoge niveau en zal blijven doorgroeien.


* Soke is de titel voor een ontwikkelaar van een leerstijl.

** De naam "AIKIDO" is na WOII ontstaan, voor deze tijd heette het nog "aikijutsu".

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu